fbpx

Park Brakkenstein

Landgoed Brakkesteyn is een begrip in Nijmegen en omgeving. Het landhuis en het koetshuis bevinden zich In Park Brakkenstein, een uniek park in de gemeente Nijmegen, met mooie beukenlanen en grote grasweiden.
Nadat het landgoed lang in gebruik is geweest als ontginningsboerderij en (zomer-)woonplaats van gefortuneerde Nijmegenaren werd er in de eerste helft van de 18de eeuw werd op landgoed Brakkesteyn een sterrenbos aangelegd. In 1912 kreeg het sterrenbos een parkachtige landschapsstijl waarbij de lanenstructuur grotendeels intact is gebleven.

Van de acht lanen was de noord-zuidas gericht op de toren van de St. Stevenskerk. Er staan beuken die tot de oorspronkelijke aanplant behoren; ze zijn zo’n 250 tot 300 jaar oud! In 1865 werd Landhuis Brakkesteyn, zoals wij dat nu kennen, gebouwd.

De structuur van het Sterrenbos is nog steeds herkenbaar en er wordt hard gewerkt aan plannen om die structuur in oude glorie te herstellen.

Van 1969 tot 1971 is er in Park Brakkenstein een Botanische tuin aangelegd; Hortus Nijmegen.

De hoogleraren Victor Westhoff en Hans Ferdinand Linskens waren bij de oprichting betrokken. Bij de ingang van de botanische tuin bevindt zich een rotsheuvel gebouwd met rotsblokken uit de Ardennen. Deze rotsheuvel werd in de jaren 70 gebouwd, omdat een aantal biologen van de universiteit onderzoek wilden doen naar rotsplanten uit het Alpengebied.

Vanaf de jaren 80 werd de botanische tuin als gevolg van bezuinigingen verwaarloosd. In 1999 nam de Stichting Hortus Arcadië het beheer van de botanische tuin over van de universiteit. De stichting heeft de botanische tuin opgeknapt. Sinds 2002 vinden er ook akoestische tuinconcerten plaats in de zomermaanden.

In 2015 ging de Hortus Arcadië over in de Hortus Nijmegen. Met deze nieuwe naam kwam een nieuw bestuur met nieuwe plannen. Plannen die gerealiseerd konden worden dankzij de Gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit die de financiële voedingsbodem legden voor een doorstart.

Landgoed Brakkesteyn heeft tegenwoordig een zeldzaamheidswaarde gekregen met Rijksmonumenten als het poortgebouw, poortwachtershuis, schelpenhuis, landhuis en koetshuis.

Op Landgoed Brakkesteyn, rondom het landhuis en het koetshuis, vindt u tegenwoordig ook fraai aangelegde terrassen. Direct grenzend aan en overlopend in het openbare Park Brakkenstein kunt u als gast van Landgoed Brakkesteyn genieten van het groene en goed onderhouden park.

Vanuit het klassieke terras bij het Landhuis heeft u een fenomenaal uitzicht op het koetshuis maar kijkt u ook over de velden het park in en heeft u zicht op één van de originele diagonale paden van het eeuwenoude sterrenbos.

Op het terras aan de voorkant van het koetshuis heeft u juist weer een vrij uitzicht op het klassieke landhuis. En op het terras aan de achterzijde van het koetshuis waant u zich nog meer midden in de natuur. Terwijl u zich feitelijk op een kleine afstand van het centrum van Nijmegen bevindt en op een paar minuten wandelen van de Radboud Universiteit. Dit gevoel wordt nog versterkt door aangrenzende privé-weide van 3500 m2 die de overgang vormt naar de Hortus Nijmegen.